2019. december 28., szombat

Road trippin' II. rész – ott (Mari malac)

(az előző rész itt olvasható)


Mari egy másfél mázsás coca és csak Bálint gazda szólíthatja Marinak. Tegeződnek. Bálint Marit már szopósmalac korától édes, lédús koktélparadicsommal táplálta, így garantálva a megfelelő testtömegindexet és hogy ízletes, omlós húsa legyen. Mari fajtája szerint Angol lapály, ízlése alapján titkos ügynök, amit alátámaszt a fülébe tetovált 007-es szám, hiszen anyja hetedik malacaként látta meg a napvilágot. Kedvence a vodka martini, de az se zavarja, ha csupán vodka jut neki, feltéve, hogy van mellé paradicsomlé. A hivatalos papírjaiban törzskönyvezett neve Bloody Mary. Mary plátói szerelme, Zeusz, az ártány, a szomszéd ólban lakik. A szomszédok esténként barkochbázni szoktak egymással amikor nem tudnak elaludni. Kapcsolatuk lelki síkon teljesedett ki, mert Mary önszántából ártatlan maradt (igaz, Zeusz sem tudott átszökni éjjel) és inkább nem fialt, mert a magyar ugaron örök idegennek érezte magát, szíve mélyén mindig egy másik, nagy vízen túli világra vágyott. Süldőkorában anyja mesélt neki és testvéreinek arról a nagy vízről, aminek a túloldalán az örökzöld sziget, Anglia van, ahonnan Mary ősei származnak. Valami csatornát is emlegetett az anyja, amin még ifjú süldőként kellett átkelnie, milyen összkomfortos Disznómenyország lehet az az Anglia!

Angliában nincsen hideg télen, nincsen kánikula nyáron, mindig ropogós, harmatos a reggeli fű és egy bizonyos Jamie Oliver készíti a friss gasztromoslékot. Testvérei szerint a nagy víz, amiről édesanyjuk mesélt nekik esténként, az a Balaton, de Mary szerint a Balaton nem lehet az a legendás nagy víz. Mary tudja jól, a Balaton csak egy tó


Kondás Karcsi idén júliusban jutalmul a konda jólhízóit elvitte a Soundra, ahol remekül érezték magukat, különösen ízlett nekik a frissen főtt kukorica és a fokhagymás lángosos frittata. Karcsival kétszer kihajóztak, koktéllal a csülökben bámulták a túlparti tömeget, de az exkluzív Boat Partyk mellett a VIP Shore baldachinos hencsergői, a micellás masszázs és a hófehér kanapék is nagyon bejöttek a disznóknak. Miközben a hátukra tetoválták az alom generációs jelmondatát, a "Nem lusta, csak örökké fiatal!" feliratot, a háttérben halk zene szólt (ZZ Top átiratok delighted free jazz stílusban) és az óriástévéken TV Paprika és Borbás Marcsi Bestof garantálta felváltva a vizuálélményt a panoráma mellé. Motivációs előadásokon is részt vettek, neves coachok, előadók számoltak be nekik arról, hogy milyen lenyűgöző élmény volt Bélával, a súlyrekorder magyar lapály disznóval együtt dolgozni Kenderesen. Béla nagyon céltudatos és elhivatott sertés kan volt, ha kitűzött egy célt, akkor amíg nem teljesítette, senki nem állhatott az útjába. Megismerve a magyar bajnok történetét, csak csettintettek, hogy a jó és állhatatos disznónak mennyire könnyű az élet. Béla örökre a példaképükké vált. Az előadások alatt szívószál helyett porszívócsövön tolták magukba a  paradicsomos popcornt, közben a kondás 99++ faktoros napvédőkrémmel kenegette a hízók hátát leégés ellen. A strandröplabda is bejött nekik, Mary és Zeusz első nekifutásra kis híján megnyerték a vegyespárost és az elődöntőben csak bírói műhiba estek ki. Közönségsikert aratott a fejükön a vicces rasztafári paróka és az angyalszárnyas rockabilly napszemüveg, kunkori farkukra Karcsi kötött rózsaszín vagy világoskék szalaggal masnit aszerint, hogy kinek mi volt a kedvenc játéka kismalackorában. A szalagokat Bóbita, a Balaton Soundon koszorúslánynak öltözött balatonboglári tündérlány díszítette fel kalligráf ákombákomok közé elrejtett aranyszínű "szárnyat igéz a malacra" és "röpteti és kikacagja" feliratokkal. 

Bóbita, Bóbita

Karcsi nagyon szereti a kultúrát, megígérte a kondának, hogy elviszi őket egyszer az Operaházba, Budapestre, ott megnézhetik a Parasztbecsület és a Bohémélet operákat. Budapest Magyarország fővárosa és a disznók a kiskorukban hallott mesékből már tudják, hogy a fővárosban van a palota, ahol a király lakik. Ha szerencséjük lesz, az Operaházban láthatják a királyt is! Karcsi olasz operaelőadásra viszi majd őket, mert szerinte az olaszok nagyon életvidám emberek és csudaszép zenéket szereznek. Esténként vacsora közben Olaszországról mesélt az ólban. Az építészetük is rendkívüli, állítólag építettek egy ferde tornyot pizzából! Viszont ami a disznókat illeti, őket Karcsi olaszországi gasztronómiai tárgyú élménybeszámolói érdekelték a legjobban, korgó gyomorral és szájuk szélén csorgó nyállal, de csillogó szemekkel hallgatták, ahogy Karcsi az olasz konyhát méltatja. Minestrone, makaróni, mascarpone és mozzarella. Mindegy milyen sorrendben mesélt az itáliai gasztronómiai műremekekről Karcsi, nagyon megéheztek a végére. Szerencsére ilyenkor vacsora után mindig kaptak repetát. Volt, hogy háromszor is! Degeszre telt hassal, villanyoltás után gyorsan elaludtak.

Ma hajnalban Mary első gondolata az volt, hogy talán eljött végre a várva várt szép nap, vár reá a másvilág, irány Anglia! Zeusz hangosan horkol a szomszédban, sötét van még, derült, csillagos az ég, csípős, hideg a levegő és a holdfény beszűrődik Maryhez, aki egyre izgatottabb. Tegnap este nagy dáridó volt, nagy, sok ablakos, hivalkodóan kivilágított busszal érkezett a három keleti bölcs, előtte a messzi városból halk ropogás kíséretében tűzijáték fényei látszottak. Fényhíd. Álmoskönyv szerint jó előjel. Tavaly ilyenkor anyját vitték vissza Angliába, hogy visított, nem akarta itt hagyni a malacait. Idén talán Maryért jöttek? Ő nem fog úgy sírni, mint az anyja, csak Zeusz fog hiányozni neki, meg kicsit Karcsi, de semmi sincsen ingyen. Dilemmázgat az előző este történteken, hogyan értékelje az egy ideje egyre gyülekező jeleket. Az mindenképpen jó jel, hogy mostanában esténként hozzá repül oda Ernő, a kuvik, és az elmúlásról beszélgetnek, mielőtt elszáll egereket ijesztgetni. Az elmúlás nagyon szép szó, Ernő kedvenc szava, ő tanította neki. Halloweenkor ismerkedtek össze, amikor Mary konnektornak öltözött, Ernő meg csontváz képében halálmadárként ijesztgette a kismalacokat. Ernő filozófus, ami azt jelenti, hogy nagyon okos és az élet nagy kérdéseivel foglalkozik. Szerinte az élet véges, ez mindenképpen pozitív. Lássuk csak, milyen jelek vannak még? Karcsi tegnap koplaltatta, vizet adott csak neki, ez is jó jel, idén biztos Maryert jöttek végre! Vagy mégsem? Igen, nem, mégis... kételyek között gyötrődik, kíváncsian hallgatja  a nyári konyhából a köszöntő, a koccintás és  az ébredő jókedv hangjait. 

It's too easy, it's too easy to feel good

Könnyű a reggel, a szél sem fúj, ahogy odabentről tompán, de felismerhetően ZZ Top hallatszik. Mary egyre jobban érzi magát, hallja, ahogy fenik a késeket és fogadásokat kötnek, hogy ki fog bökni. Leggyakrabban az áldomás szó szűrődik ki, emlékei szerint anyját is a végáldomásra vitték ki, amikor tavaly elindult Angliába. Még egy jó jel!

Végre nyílik az ajtó, Karcsi jön ki kötelekkel a kezében az ólhoz, Mary reménykedik, hogy hozzá jön, kész magától bebújtatni a fejét a hurokba, a lábait is hagyja majd lefogni, bár erre semmi szükség nem lesz, tudja jól, hogy a Łelkéről le kell választani a testét, csak azt viszik majd Angliába. Előre elhatározza magát, ő nem fog visítani, Karcsi mondta már nekik, hogy a vágás nem leányálom, olyan, mint a foghúzás érzéstelenítés nélkül. Karcsi tudja, most nyáron húzták ki kettő begyulladt bölcsességfogát. De Mary bátor,  nem fél, mitől félne, kicsit fel fog dagadni az arca neki is, mint Karcsinak, de ha ez az ára Angliának, és a lelke csak hasztalan kolonc lenne az úton, akkor ő vállalja a műtétet. Egy pisszenést nem fognak tőle hallani, néma marad majd Mary, meglátja mindenki milyen kemény leány ő. A nyaka legpuhább részét tartja majd oda finoman a késnek, hogy könnyen szaladhasson a penge, így kevésbé fog fájni és előre örül annak, hogy a lelke végre kiszabadul és ő eljut végre Angliába, ősei szülőföldjére.

Karcsi felkapcsolja a villanyt, hangosan köszön a disznóknak, jó reggelt kíván, elsétál Zeusz ólja mellett, megáll Mary óljánál, Mary örömröfög, Karcsi matat a retesszel, végül kitárja az ólajtót, megpaskolja Mary hátát és elkiáltja magát:
– Gyere Nagylány, eljött a te napod, mindenki rád vár!







AJÁNLÓ! A folytatásban eljutunk Londonba. Itt olvasható!


A negyedik részben (itt) be is fejezzük a sztorit.










3 megjegyzés:

  1. Az érzéstelenítés nélküli begyulladt bölcsességfog kihúzásnál lefordultam a székről és megfejeltem a klaviatúrát, de már jól vagyok... Csak a megmaradt szemfogaim lötyögnek :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiegészítést tettem, mert a folytatás megírása közben szükségeltetett. A folytatás is közzététetett.

      "A szalagokat Bóbita, a Balaton Soundon koszorúslánynak öltözött balatonboglári tündérlány díszítette fel kalligráf ákombákomok közé elrejtett aranyszínű "szárnyat igéz a malacra" és "röpteti és kikacagja" feliratokkal."

      Törlés
  2. This is the beginning of a beautiful blogger friendship :)

    VálaszTörlés