2020. február 2., vasárnap

Road trippin' III. rész – Az út kettéválik

Brexittranzit
(a legelső rész itt, és az előző rész itt olvasható)


III./I.

A tény, hogy Mari malac tévedett, vagyis nem a teste jutott el Angliába, hanem a lelke, nem befolyásolta annak a csöppségnek a kitörő életkedvét, amelyben egy londoni online kisállatbolt újszülött részlegén, kicsapongó szülők ötödik kölykeként komplikáció mentesen és állatorvosi segédlet nélküli természetes szüléssel látott ismét napvilágot. Még nincs neki Nirvána, de vár rá megint a nagybetűs ÉLET. Ugyan érdekes lenne, de testvéreinek a lelki előéletéről egyelőre nem vagyunk hivatottak bővebb tájékoztatást adni, az olvasószerkesztő kifejezett kérése, hogy maradjunk az eredeti témánál, különben nagyon összezavarodna és képtelen lenne felfejteni a különböző cselekményszálakat. Tehát miután a malac életének filmje Tolnában egy gyors szúrással véget ért, a lélek Mariból távozva a végső kívánságának megfelelően átkelt a tengeren és egy pöttöm tengerimalackölyök testében született újjá. A lélek a Brexit okozta adminisztrációs komplikációknak köszönhetően késve jutott át a régi-új határokon, és az átmeneti lélektorlódás miatt a szokásosnál feszültebben érkezett, ezért a kisded türelmetlenül, hatalmas étvággyal és kifejezetten idegesen vetette bele magát az első közös szoptatásba. Szegény édesanyja még rutinos, sokadszorra szülőként is nehezen tudta kezelni a gyermekágyi stresszt. 

A lélekzavart az időeltolódás és a Brexit miatti emlékezetkiesés okozta, mert nem csak egy órát kellett a nemlétben kivárnia. Tolna és London időzónáinak a különbsége nem szerencsés, és e helyzetet most a Brexit okán feltorlódott lélekvándorlási igények tovább súlyosbították. A misztikus sorsformáló erő, a tőke láthatatlan keze és az észak-ír függetlenségi törekvések jóvoltából a várakozási idő a sztenderd egy óra helyett jelenleg jóval több, hosszú sorokban torlódnak a lelkek az átjárónál, a lélektranzit kapacitása a végső határokat súrolja. A túlterhelt tranzitzóna miatt félő volt, hogy több, arra nem érdemes lélek is feloldódhat a nemlétben, ezért a brit-EU határátkelőkön a határőrség még egy utolsó szabadjegy-kontingenst adott az ujjászületésre várakozó lelkeknek. Szerencsére a királynői amnesztiára sem volt szükség, pedig a vészhelyzeti forgatókönyvekben ezt a megoldást is kilátásba helyezték. A Nirvána még várhat. Eljött az idő, Anglia bezárkózott a szigeten és hatalmas ünneplés kíséretében zárták be mögötte az ajtókat a brexit-párti brit tisztségviselők. Ez a Függetlenség Napja! Ováció, fanfárok, ez itt a világgazdasági befolyásoktól mentes régi, szép fényében tündöklő gyarmatbirodalom! A ködös Albionban a felhők fölött éjszaka is csillagos az ég.

Amíg a tömeg lelkesen fesztiválozott és az EU pórázt temette jelképesen, addig a terráriumban a tengerimalacok édesanyja friss sárgarépától jóllakottan, félálomban szoptatta az almot, ex-Mari lelke és testvérei lelke önfeledten hallgatták ahogy Britannia azt ünnepli, hogy önkéntes karanténba zárja magát és lezárja a határait a gazdasági és lelki migráció elől.


III./II.

A tengerimalac alomban lassan megnyugodott mindenki, közben Mari hátrahagyott testét Tolnában szakértő kezek vették háztáji, élelmi célú kezelésbe a tradicionális zero waste elvet követve. A film folytatása innentől Marit mellőzve, szélesvásznú, ultraHD formátumban, szemüveg nélkül is térhatású megjelenítésben pereg tovább, és a disznóvágás további eseményeit kordokumentumként, vlog formájában örökítjük meg. A kezdő snittben Star wars betűtípussal, de a jogtulajdonosok engedélye nélkül, a szokásos fekete háttér előtt lassan átúszik a szülői és safe place figyelmeztetés.


Az erő velünk van

MI VÁR MÉG RÁNK? Korhatáros figyelmeztetésként a bal felső sarokban jól láthatóan egy vérvörös 18-as biliárdgolyó pulzál méregzöld háttér előtt, mialatt a csontfűrész, a bárd, a kis kés és a nagy kés, a hústű, a húsdaráló és a kolbásztöltő ütemesen járja táncát, leválnak egymásról az izomkötegek, ropannak az ízületek, fröccsen a vér és napvilágot látnak a belsőségek. Figyelmen kívül hagyva a koherens, modern társadalomtudományi nézeteket a disznóvágás kifejezetten politikailag inkorrekt módon zajlik, egyedül  a mellékhelyiség koedukált, de itt meg senki sem hajtja le maga után a vécédeszkát. Fentmaradt, mint Ötzi a hegyekben. Nem a céókettő lábnyom és a szelektív hulladékgyűjtés a fő téma, és minden vegetáriánus számára gyomorforgató a látvány, ahogy hulladékmentesen mindent feldolgoznak. A cenzúrázatlanul elhangzó vulgáris szavak és a közönséges húsevő életforma alapvető élelmiszerei a fiatalkorúakban és a vegán, ökoaktív nézőkben heves ellenérzést, erős viszolygást, leküzdhetetlen undort válthatnak ki. 

Tolnában a tegnapi köd felszállt már régen és a derült időben derűs hangulatban folyik a munka és az alkohol. Az esztétikai szünetekben a kereskedelmi és közszolgálati hirdetések a sertéskábító-pisztolyokról és a tritikálé élelmezéstani előnyeiről szólnak, a televíziós vásárlás műsorblokkokat az élő közvetítés miatt törölték. Igazi :D-kategóriás naturalista horrorfilm élőben, :D mint :Disznóvágás és mint :Dogma-filmA dán filmes mozgalom kötelező stílusjegyei és a kézikamerás snittek fokozzák a feszültséget, és a happy end is sokáig várat magára. Ez nem Hollywood, mégis Mari életrajzi filmjét három egymást követő évben nevezték az Oscar-díjra az összes kategóriában, végül a mű a harmadik évben elsöprő sikert aratva 2022-ben minden jelölést elnyerve a filmtörténet során először elnyerte  a 2019-es Totális Oscar díjat. A 2019-ben kiosztott díjakat ennek megfelelően mindet visszavonták és elkobozták.


III./III.

Míg Mari, vagyis Mari malac teste feldolgozódott (a böllér Békéscsabán sajátította el a szakmai titkokat, ezért Mari földi maradványai a közeljövőben számos kolbászfesztiválon posztumusz életműdíjakat nyernek majd), addigi lelke Londonban landolt. A kicsi lélek nagyon örült annak is, hogy mindez még a Brexit elején történt, kínos lett volna, ha elakad valahol Calais-külsőn egy kamionparkolóban. A diplomáciai bonyodalmakat jobb elkerülni még ilyen békeidőkben is. A tranzit az tranzit, és a Brexit az Brexit, legyen akár átmeneti időszak ide, vagy oda.  Éppen időben történt a lélekvándorlás.

Újjászületéskor a lelkekben sok minden visszhangzik az előző életből, a mentális reset még nem teljes, a frissítés csak a hardvereket érinti. Mari lelkének kifejezetten jólesett, hogy testétől megválva már nem kellett a jetlag viszontagságaival megküzdenie. Pedig számított a jetlagre, próbálta tudatosan megélni a lélekvándorlást, Karcsi, a lelkipásztoruk és kondásuk sokat mesélt nekik erről a kellemetlen tünetegyüttesről, amikor a kiemelt ünnepek másnapján, vagyis a falunapok és búcsúk utáni másnapon az ünnepre hivatkozva nem vitte ki őket a mezőre legelni. Ezt sosem értette Mari, az ünnep volt, a másnap meg ma van, mi az összefüggés? Kárpótlásul ilyenkor mindig tripla repetát kaptak, vagy ősszel Karcsi megígérte nekik, hogy harmadnap a közeli kiserdőre mennek makkolni. Az ígéretet betartva el is magyarázta nekik, hogy milyen jól megy soruk, ők nem konda, ami éjjel-nappal a legelőn van, hanem igazi csürhe, és csak nappal kell kimenniük, egyébként egész éjjel az ólban hentereghetnek. Kondás Karcsi szerette háromfogásos menüvel és henyéléssel hitegetni a csürhét, pedig csak nagyon ritkán vittel el a disznókat wellness-hétvégére. A gőzfürdő higiéniai kockázataira hivatkozva halasztgatta az utazást, bár beismerte, hogy a szauna száraz levegője a malacoknak a nagy testsúly és az emiatt gyakori nehézlégzés okán sokkal kockázatosabb. Tovább fokozta a szervezés bonyodalmait, hogy a disznók nagyon kényesek lévén nem voltak hajlandók sosem a többi fürdővendéggel együtt relaxálni, így ilyenkor egész napra ki kellett bérelnie a fürdőt. Néha adódtak ebből kisebb politikai bonyodalmak, például a fővárosban a városligeti Széchenyi Gyógyfürdő tavaly augusztus 15-i, Mária napi kibérlésénél, amikor nem minden vendég akarta elfogadni, hogy bár mindenki egyenlő, de a pénz az úr. Amíg a bérletesek odakint demonstráltak, addig a malacok kényük-kedvük szerint a gőzfürdőben, a hencsergőkben és a bisztróban élvezték a jólét áldását és felszabadultan ünnepelték Mari névnapját. A köszöntőn mégse vett részt mindenki, mert Marci, a mangalica azóta nem szokott velük járni, hogy malackorukban, amikor úszni tanultak, kinevették a tanuszodában, hogy milyen szőrös. Megsértődött (micsoda *** metroszexuális meztelen csigák!) és azóta inkább otthon marad a fürdő helyett, és magányosan dagonyázik a majorban. A fürdőben viszont a dehidratálás elkerüléséért a minden malac mellé külön-külön biztosított személyi edző felelt, és a túlsúlytól meggyötört habtestüket profi gyógytornászok és exkluzív luxusmasszőrök csapata vette szakavatott kezelésbe. Az OKJ-s sarlatánokat, az autodidakta természetgyógyászokat és az önjelölt dietetikusokat Karcsi á la "páros lábbal" penderítette ki a fürdőből.

Mostanra Karcsi már csak egy szép és egyre elmosódottabb emlék, Mary ízlelgeti a nevét, olyan keleti, vagyis igen, olyan európai. Idegenül hangzik. A Károly sokkal elegánsabb. Itt van neki Károly herceg és a brit uralkodócsalád, igen a királyi ház, végre jó helyen van. Charles Prince... Lassan kifakulnak az előző élet emlékei, megtelik a pocakja. Mintha az anyatejjel együtt szívná magába az angol nyelvet. Csaponganak a gondolatai. A londoni levegő vagy a yorkshire-i anyatej teszi, nem tudni. It's so good. Life, fun, happiness. Kicsit töri még az angolt de már kezd ráállni az agya. Slow thinking... one, two, three... olyan eleven... Finom sweet az anyamilk. Fine... London! Here I am!


Hello, my name is Mary.


N.B.: A történet következő része Rád vár.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése