2019. november 18., hétfő

Road trippin' (végig a 65-ös úton) I. rész – odafele, busszal

Vén Fater, Big Brother és bombahoppa disznóvágásra indulnak egy ködös januári reggelen. A szponzorok a zarándoklatot Sancta Trinitas projektnéven finanszírozzák, hiszen az, hogy az öreg mindent látott már, brotha mindent lát és bombahoppa mindenre képes, kiemelkedő reklámértékkel bír. Mindennek köszönhetően a road movie termékmegjelenítést NEM tartalmaz!


...let's go get lost... somewhere in Tolna...

Felvétel indul!

Csapó 1: Korán útra kelnek, hiszen másnap is hajnalban kezdődik a szeánsz, és sok ellenőrző pontot kell érinteniük útjuk során, időben kell érkezniük. A csapatnak már az út alatt jól elő kell készíteni a másnapot, ezért ennek érdekében kizárólag a sofőr nem fogyaszt alkoholt, hiszen mindenkinek döntenie kell, hogy iszik vagy vezet, még akkor is, ha ez komoly diszfunkcionális zavart generál a prefrontális kéregben. A puszta jó szándékkal feloldhatatlan dilemmát, hogy ki üljön a Carthago Chic C Tourer kormánya mögé és ki igyon, úgy döntik el a kalandorok, hogy az óránként kötelezően megtartott esztétikai szünetek alkalmával sörpapírollóznak egyet. Tolnában mindenki ismeri ezt játékot, a hardcore kocsmákban ezen múlik, hogy ki fizeti a következő kört. A sört felszívja a papír, ha itatós, a papírt vágja az olló, de a sör megrozsdálja az ollót. Három játékos esetén négy körrel el lehet dönteni, hogy kié a szerencse, a plusz kör eldönti, hogy a két szerencsétlen közül kié a balszerencse. A vesztes fizet. Vagy fizet és vezet. Valamiért valahogy mindig úgy alakul, hogy bombahoppának soha nem kell vezetnie.

Csapó 2 (narrátor): Az előbb említett esztétikai szünetek mindig a helyi látványosságok és vendéglátó egységek meglátogatásával zajlanak, jellemzően olyan alulreprezentált és csak klubtagok számára látogatható kocsmákban, ahol a reggeli műszakindítás, a műszak vége és az esti altató ampulla ajakon át alkamazása a fő tevékenység. Itt valódi a vadkapitalizmus, hiszen a cél a minél kisebb tőkebefektetés által realizált haszon maximalizálása. Heveny alkoholfogyasztás esetében mindez a kontyalávalók mellőzésével és a százalékosan magas alkoholtartalmú égetett szeszek preferálásával történik.  Érdemes megfigyelni, hogy az alkoholszázalék véralkoholezrelékké válik, ez ugyan első pillantásra csökkenésnek tűnik, de egymással fordított arányosságban állnak, így ahogy fogy a százalékos töménységű alkohol mennyisége, olyan mértékben nő a véralkoholezrelék. Ez a bombahoppa-lemma. Nevezhetjük e helyeket talponállónak (kicsit eufémizmus, hiszen sokáig senki sem bírja ki állva, sőt sokaknak még ülve is kapaszkodni kell), akad aki elfekvőnek hívja a vendéglátó egységet, van aki intenzív osztálynak becézi, egy szó mint száz, ha valaki turistaosztályon érkezik, a törzstagok könnyen kinézhetik. Ezt a kellemetlen szituációt úgy kerülheted el, hogy bombahoppával érkezel, így időben értesülve  bombahoppa közeledtéről, leporolják a vörös szőnyeget és welcome drinkkel köszöntenek Téged és bombahoppát.

...és most sodor az ár, amerre nem akartam...

A Tolna megyei népszokást, miszerint kísérővel érkezni mindig elegáns, a száműzetésből hazatérő talján nemesek ismertették meg a világgal a Velencei Biennálé és Filmfesztivál keretében. Arany Medvét ma már senki nem nyerhet kísérő nélkül. bombahoppa legjobb cimborája, Jani úgy ismerte meg ezt a szép tolnai tradíciót, hogy miután Dunaújvárosban a főiskolán a műszaki menedzser (értsd technológiai humbug) szakon túlélte az első évfolyamot, az azt követő kecskeméti EFOTT-ra Jani tolnai, hardcore évfolyamtársai 20 literes műanyaghobokban vittek kisipari ginpárlatot kísérőnek. A szellem egy része már az út során kiszabadult a palackból, ezért a fesztivál első napján a sátrukat még odakint verték fel, hogy a Fénykapunak titulált bejáraton másnap már testben és lélekben megtisztultan léphessenek át.

Csapó 3: A tanyán a disznó készen áll a másnapi műtétre, ami tulajdonképpen csak egyszerű rutin beavatkozás lesz, a böllér egy gyors amputálással az egész testet eltávolítja majd a coca Łelkéről. Többet nem lesz rá szüksége. Huss, egyetlen egy elegáns metszés a nyak leglágyabb részén. Közben a malac vezeklésül elröfögi a reá kirótt hiszekegyeket az evilágban általa rendszeresen elkövetett két fő bűn miatt. Torkosság és jóra való restség. Te lusta disznó, jöhet végre az igazi feloldozás, in God we trust. Ezután már a Łelke is szabadon száll, de a coca tömpe orra és kurta farka közötti része maradéktalanul feldolgozásra kerül, és a jövőben az emberi szervezet telített zsír egyensúlyát hivatott fenntartani. Ez viszont kissé hosszabb procedúra lesz, de ha azt tudtuk, hogy ősz lesz s majd fűteni kell, akkor azt is tudjuk mindannyian, hogy ismét eljött a ketogén diéta évszaka. Halleluja!

Csapó 4: Vissza a kocsmába. A falon Marlyn Monroe poszter. A hetvenes években falra eszkábált lambéria sötétsárga az évtizedek alatt elhangzott világmegváltó filozófiáktól, melyek nagy része már a kocsmán kívül azonnal érvényét vesztette.  A sarokban az ablak mellett, a karnis magasságában noname képcsöves tévé, Paks-Fradi focimeccs közvetítés felvételről. Megállt az idő.  Böde Dani épp gólt lő. Örökzöld. Szünet. Pakson az egyes blokk is szusszan egy kicsit. Kezdődik a második félidő. A kettes blokk felkészül, de még van ideje. Ebbe az ivóba ha valaki biciklin érkezik, általában gyalog távozik, a kormány jó kapaszkodó a veszélyekkel teli hazaúton. Sötét árkokat és házsártos feleségeket kell kerülgetni, de ezzel csak hazafele törődnek a törzsvendégek, itt és most mindenki a percnek él. Kör, kör után, egyre harsányabb a kacagás.

...újra kezdődik a kör...

Csak az öreg Ottó bá' (született báró Thörköly Ottó Vilmos) ül egymagában, mélabúsan a sarokban, ő már  rég elkártyázta a privatizációban visszakapott családi pálinkafőzdéjét a gyümölcsössel együtt. Magában motyog újraélve a gyerekkorát, bár amennyit ivott életében, csoda, hogy az öregkori demencia idáig kerülgette a valaha volt éles eszű, pedáns és mindig elegáns úriembert. Már nyolc éves korában, amikor anyja hajnalban hazaért a bálból és csak annyit kérdezett a kis Ottótól, hogy "Ottó, ettél?", ő egyből kijavította, hogy "Ottó két té!". Ez a pedánsság az öregúr kilencvenes éveire sem sokat változott, igaz, kicsit már nagyot hall, de ha a pultnál megkérdezik, hogy "Ottó, ittál?", akkor ellentmondást nem tűrően válaszol, hogy "Ottó nem ott áll, hanem Ottó itt ül!".

Csapó 5: A turné a Balaton déli partjától indult, és ugyan az első megálló  még Somogyban, Nagyberényben volt, utána viszont a zarándokok teljesen elvesztek Tolna  megye mélyén. Előbb Iregszemcsén vettek ki pihenőt, ezt később megismételték Tamásiban is, de nem maradt ki Szakály sem, végül a Hőgyész, Murga, Zomba kombó alapozta meg a fergeteges jókedvüket, és azt, hogy a harci helyzetre való tekintettel a Diófa Csárdában csillapíthassák szomjukat a finálé előtt. Itt hőseink a fogyasztás mellett már az "Ez a Harc lesz a végső!" jelmondatot skandálva készülnek a másnapi gálaelőadásra.


Hőgyész, Murga, Zomba

A késői ebéd után a Sió és a Kossuth utca sarkán egy gyors pihenő, amolyan mediterrán szieszta délután negyed öttől bő két és fél órás csendes pihenő a januári naplemente ajánlásával, majd a háromkirályok az ünneplő tömeg ovációja mellett, tűzijáték és hulló csillagok kíséretében vonulnak be Tolna város főterére pontosan 18:30-kor.

A disznóvágásról és a további kalandokról a feszült figyelem fenntartása érdekében csak a következő részekben számolunk be.


N.B.: A névtelen stoppos, akit bombahoppáék az  odavezető útjuk utolsó szakaszán vettek fel, tagja volt annak az U19-es dunakömlődi "tizenegynek", amelyik  49 gólos vereséget szenvedett a Majos futballcsapatától. Mentségükre legyen szólva, elegendő játékos hiányában mindössze nyolcan, "Nekünk nyolc!" csatakiáltással futottak ki a majosi futballszentély gyepére, ahol a meglehetősen gyenge első félidőt követően sikerült rendezni a soraikat, és így már a második félidőben mutatott, időnként kifejezetten modern, érett játékuk jelentősen csökkentette a két csapat közötti mennyiségi különbséget. Csóri stoppos srác sikítva menekült a lakóbuszból a végállomáson, mert előbb Big Brotha tartott neki rövid szakmai oktatást a balösszevissza pozíció modern futballban, emberhátrányos szituációkban betöltött kiemelkedően fontos szerepéről, majd  bombahoppa kérdezgette tőle pókerarccal, hogy az egy híján húsz az tizenkilencre lapot húzást jelent-e Tolnában is, mindezt Vén Fater két korty között kajánul azzal kontrázta, hogy a 19 a negyvenes számrendszerben pontosan 49... 




Az útibeszámoló második része itt olvasható. 

A harmadik rész meg itt.

A befejező negyedik részt itt találod.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése