2020. március 15., vasárnap

Road trippin' IV. rész – Rock'n'roll overload


Az előző rész tartalmából: Mari malacnak annyi. A lehető legjobb értelemben. Teste darabokban, feldolgozva, finoman fűszerezve ésvagy lefagyasztva. És igen, a legfinomabb falatok profi böllér által, titkos receptúra alapján kevert fokhagymás fürdősóoldatban wellnesseznek, végre egy igazi stresszmentes hosszú hétvége, ami csak a pihenésről és a pácléről szól. Miután jó alaposan kiáztatták magukat, vár rájuk az aromaterápiás kezelés, a nemes részek bőséges bükkfás füstkúrát kapnak. Mari lelke viszont immár Angliában, teljes transzban, ahova a múltról, a magyar ugarról mindent elfeledve vándorolt tova. Ez a jelenség a lélek testváltoztatásakor fellépő amnézia. Mindeközben világi maradványai fölött a disznótort népes sereg ülte, ott volt Tolna apraja-nagyja, mindenkinek jutott a kóstolóból és az áldomásból. 

A hosszas bevezető miatt most egy rövid reklám- és kávészünetet tartunk, amely egyúttal kiváló pattogatott kukorica utántöltési lehetőség is, de utána a történetünk azonnal folytatódik. Kérjük helyezzék kényelembe magukat, hamarosan elszállunk, szükség esetén kapaszkodjanak a kezükbe, kössék be a biztonsági öveket és a nadrágszíjakat húzzák szorosabbra!


Késő az este, a csillagok fényesen ragyognak az égen, a helyi vendégek elindultak hazafelé, csak bombahoppa és barátai maradnak még egy schlafrundra. A házigazda jó magyar svábként azt hiszi, hogy bombahoppa tudja, mi az a schlafrund, vagyis az indulás előtti utolsó koccintás. bombahoppa persze hogy tudja, csak úgy csinál, mintha nem tudná, iszik és marad még egy kanyarra. Mostanában zajlik a Brexit, egy igazi neverendingsztori, éppen átmeneti az időszak és mivel bombahoppa is holtig tanul, megtanult brexitesen angolosan távozni. Semmi jónak nem elrontója, igazi filantróp. Vagyis elköszön, iszik egy utolsó kört... és marad. Hogy megint elköszönhessen... maradni. A vendéglátók lelkesen ismerkednek a brit királyi udvar aktuális etikettjével. Goodbye, onelastcheers, goodbye, onelastcheers, goodbye... it's a kinda végtelen történet, se veled, se nélküled. A koccintásból soha nem elég! Mindez angolos hidegvérrel, magyaros találékonysággal, talján életkedvvel és sváb jövevényszavakkal.  Alles zusammen. Schlafrund, add már ide slaugot nekem is, ne magadra locsold a snapszot! Jó nagy slukkot, ne szégyenlőzz! Mein Gott! Tele töltsd a kriglit! Még egyszer! Ein, zwei, drei... zagsón. Nem baj, ha schön, dúsch a habja, csak legyen alatta kilenc detzi sör! Bier über alles!

Sajnos egyszer minden jónak vége szakad, pár órányi rövid, de teljes filmszakadás után tényleg ideje indulni, várja hőseinket a hosszú út pora, irány a Balaton északi partja. A visszaút során snóblival döntik el, ki vezet.

 

Somogy Odüsszeia 

Slow down... goin' faster... 
slow down... goin' faster... 
needs some sweet lovin' anyway

Nyolc megálló, nyolc fellépés az útmenti kiskocsmákban, nyolc óra munkának tűnő pihentető szórakozás feszített tempóban. Az egyik megállóban melléjük csapódik Lajos, Dejtárról, alias dejtári Döme. Valaha világklasszis focista volt ő is. A pálinkát ma már nagy tételben issza, tízesével. Korabeli feljegyzések szerint az első látogatása a későbbi kedvenc kocsmájában így zajlott:

Kocsma, pult, csapos. Döme besétál, odaül a bárpulthoz.
– Tíz erős pálinkát kérek!
A csapos bambán (the bartender never gets killed), fogpiszkálóval a szájában kérdezi:
– Tényleg? Tíz törköly pálinkát?
– Igen, most, egyszerre, gyorsan! – válaszolja az elvonási tünetek miatt remegő hangon Döme.
Erre a csapos szótlanul, fejcsóválva kiméri a tíz felest, mire Döme fogja a két szélsőt és  reszkető kézzel kiönti a pult alá. A maradék nyolcat meg felhajtja szépen, sorban, egyre magabiztosabban. Világklasszis mesternyolcas!
– Ember, ezt miért csinálja? –kérdezi a csapos.
– Tudja, az első pohár pálinka nekem mindig túl erős, az utolsótól meg mindig rosszul leszek...

Feszes az időrend, minden pihenő után gyors szedelőzködés, indulás tovább, a cél Balatonfüred, ahol a pannon kultúrális elit, az alsó tízezer,  mennyiségi korlátozások nélküli terüljterüljsvédasztalkám mellett, pia, koszt és kvártély kíséretében várja a díszvendégeket egy fősulis vizsgaidőszak célegyenese előtti kollégium utószilveszterrel egybekötött egyszerélünkutolsóbulis hangulatával. Itt és most free deluxe reset kezelésben részesül a szürkeállomány, könnyedén, de maradéktalanul megtisztul a felesleges adatcsomagoktól, a mentális szpem mappa és lomtár kiürítése garantálja a jövőbeni exponenciálisan megnövekedett agykapacitást.  A frissítő kezelés közvetlenül a szálláson (Villa Negra) történik, a vendégek minden földi jóval történő ellátására a Grand Panorama Teraszon rendezett élő koncert  teszi fel a koronát. A csíkos pólós pompom-girlcsapat kíséretében a meglepetés fellépő természetesen a helybéli celeb, a bajszos énekes, Füredy Mercury!

2:09

A koncert előtti welcome drink egy igazi wellbeing drink, amely személyenként egy-egy góliátpalack jégbehűtött Jägermeister a balatonfelvidéki sváb kisebbségek támogatásával, elsődleges célját, a dentrális káoszt a szinaptikus és szinoptikus egység ideiglenes megbontása által éri el. Lényeges, hogy a teljes adagot fogyasszuk el egyszerre, ne csak a felét, harmadát! Zsongat,  bizony zsongat és ég a világ, pusztulnak az influenzavírusok. Zimme-zum...

A rántott békával teli tálcáknál se szégyenlőzzünk, vegyünk belőle, akár háromszor is! Miközben a békacombokat ropogtatjuk tetőpontra hág a hangulat, Füredy Mercury balra el, tada-dadamm és zimme-zum... jobbról érkezik a meglepetésvendég, Don Gatto, alias Csizmás Kandúr, aki igaz és radikális rock'n'rollt tol az arcunkba, ekkor már mindenki táncol mintha kötelező lenne! Az asztaloknál a sört ezentúl hámozzák és méterben isszák*, míg a tánctéren az adrenalin és a decibelek a felső határértéken járják a táncot, kár kimaradni belőle. Dübörög a basszus, pereg a dob, villognak a fények. Zimme-zum...

Recefice bum-bum-bum! 

To ease the thirst
Over and over again
Always more...
...drink it all!!!

Igazi egyszervolt élmény ez, és ha mesebeli szerencsénk van, az üvegünk lukas, de csak fölül, így a kincset, amit rejt, meg kell innunk mielőbb. Egy csepp sem veszhet kárba, ne félj a túladagolástól, kínálj meg másokat is. Aki nem hiszi, járjon utána!



N.B.: 
Bulizz Te is bombahoppával!
Itt az idő, most vagy soha!



* méterben isszák: a kiürült sörösüveget defacto bizonyítékként sorba rendezik az asztalon, hogy zárórakor a sor hossza alapján hirdessenek győztest. bombahoppa és a haverock óriás kerekasztalnál, végtelenített kettős spirálgyűrűkbe rendezik a sör "héját". Ha bombahoppa és haverjai megjelennek valahol, akkor nem hirdetnek győztest, hanem elhalasztják a fordulót. Azon szerencsések, akik részesei lehettek egy ilyen gálaelőadásnak, az erről készült szelfiket sörspirál hashtaggel osztják meg a világhálón.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése