2019. december 10., kedd

Szelek szárnyán / Kontroll nélkül


I. 日本のクリスマス

Felhúztak. Rosszul viselem a tömeget és Japán megtelt. A sok kultúrjapó meg csak udvariaskodik, eszükbe nem jutna egy ízeset tolakodni. Fáradjon előre, bombahoppa-szan! Ugye kér még egy kis szakét? Na ugye! Bezzeg Európában a Lidliben ünnepnap előtt olyan élvezettel lehet lökdösődni, mint a ringben bármelyik tetszőleges profi küzdősportot űzve. A bevásárlókocsik koccanásainál úgy röpködnek a szikrák, mint a GTA God Mode futama alatt a rábahídvégi falunapok dodzsempályáján. Mintha fizetnének érte, olyan agresszív a nép. Látens Rambo rajongók önkéntes gerilla üzemmódban, nincsenek szervezők, bírók, biztonsági emberek. Kelet-európai ketrecharc kontroll nélkül. Sokan csak egy rövid felhozó meccsre jók, de közben még egy jót shoppingolhatunk akár az akciós, akár az alsó polcos, sajátmárkás diszkonttermékekért rajongunk igazán. Japánban sajnos sosincs ilyen tolakodás, és a tömeg miatt még mérgesebb vagyok, nem lehet passzív ellenfeleken levezetni a feszültséget. Még a Black Friday is olyan tiszteletteljes itt, mindenki méltósággal nem, illetve alig fogyaszt. Nippon, Zen, gésa, pagoda, szusi. Szamurájok. Valahogy azért sikerült a hagyományokat a felhőkarcolók árnyékában a háttérbe szorítani, immár Japán is a Karácsonyt várja, és az ünnepi készülődést fény és pompa, neon Godzilla és virtuál Pikachu kísérik. Mintha csak én rajzoltam volna egy sötétebb korszakomban.



Sok ez nekem, feszkót levezetni az óceánpartra indulok inkább, még Nemurón is túl, a keleti világvége csücske a legjobb relax ilyen idegállapotban. Megnyugtat, ha a széllökéseket számolom. Ülök a tengerparti sziklákon, százezerig számolok és lassan kieresztem a gőzt. Közben közeleg a Sonca szupertájfun, a nap is felkel, igaz, nem sok látszik belőle a vihar miatt.

Egyszercsak mellém ül Thor, eddig észre sem vettem, hogy ő is itt van. Ő Godzilla méltó párja. Beszélgetünk, pontosabban csak beszélgetnénk, de a tájfun miatt csak kiabálni tudunk egymással. Thor bombahoppa viccekkel ugrat, én meg a Valhallával cukkolom, azzal, hogy milyen kicsi volt a gyerekszobája a zabigyereknek. Még jobb kedvre derít, ahogy kicsit később egymásnak dobálgatjuk a kalapácsainkat, próbálgatjuk, melyikünké kezesebb. Jó játék. A tegnap éjszakai szaporrói szaképarti után maradt még nálam némi szesz, abból szlopálunk a kalapácsvetés után, hagyjuk, hogy a tömény alkohol perzselje a gyomrunkat. Előrelátóan még hajnal előtt bevettem két pirula Paradoxont, hogy a várható hasogató fejfájás elkerüljön. Az alkohol gyógyszerrel ütős páros, mint Thor és bombahoppa. Instant jókedv. Együtt felidézzük a szaporrói szép emlékeket, például, hogy mekkora buli volt, amikor nyugatnémet színekben megnyertük a téli olimpiai bob páros futamot. bombahoppa ült elöl, Thor hátul, a kalapácsokat a futam alatt gondosan el kellett rejtenünk, cserébe bosszúból konfettivel és flitterrel hintettük be az egész pályát. Ki mint vet, úgy arat. Csak úgy csillogott a befutó! Az eredményhirdetés és az éremátadás után akkorát buliztunk, hogy még a földrengéseken edzett japánoknak is beleremegett  a lábuk. Ezután terjedt el a szólás a nagyobb japán földrengések alkalmával, hogy "Bonba hoppa to tōru ga odotte iru", vagyis "bombahoppa és Thor táncolnak". 


ボンバ・ホッパとトールが踊っている

Végre erősödik a tájfun, közeleg a közepe, már látjuk a szemét. Thorral búcsút veszünk egymástól, összecsendítjük kalapácsainkat, azok szikrát vetnek, akkora mennydörgés hallatszik hogy még a Fudzsi is beleremeg, de ellenáll a kísértésnek, hogy kitörjön, viszont az elkövetkező napokban elkezd majd bőszen füstöt eregetni, ezzel ráhozza a frászt Japánra. A nemzetközi média kitörő örömmel tudósít majd minderről, végre cikkezhetnek valami érdekesről is, hiszen elég nehéz mondvacsinált celebpletykákkal elnyomni a bombahoppa híreket. Szerencsére Te tudod, hol jutsz naprakész hírekhez, hiteles információkhoz bombahoppáról.


II. 風の翼に

Elbúcsúzik tehát a két cimbora, én lestoppolom a tájfunt, ami készségesen megvárja, hogy felpattanjak a hátára. Lassan lecsillapodik a vihar, értő kezeim alatt kezes báránnyá szelídül. Fordítok egyet rajta, irány a Nagy-korallzátony (andante), az oda szervezett jacuzzi szeánszot jégbe hűtött queenslandi pezsgővel dobjuk fel, a tombolát Tibi, a targoncaszerelő srác húzza Havannáról, aki egy igazi hidraulika szakértő egy XVIII. kerületi panelház hetedik emeletéről. Nappal a targoncákat javítja országszerte, esténként meg kocsival elmegy a kedvenc kisvendéglőjébe, eszik-iszik, illetve jobbára iszik. Hidraulika szakértő, aki tudja, hogy az optimális üzemi nyomást csak a folyadék minimum szinten tartásával lehet szabályozni. Ennek megfelelően, mivel az emberi szervezet félautomata nyomáskiegyenlítő rendszerrel van ellátva, Tibi az elveszített folyadékot rendszeresen és bőségesen pótolja. Persze nem csak okleveles hidraulika szakértő, hanem műkedvelő zenerajongó is, ezért a rögeszméje, hogy a folyadékpótlás legjobb módja, ha ütemesen, szinkópa szerint fogyaszt. Ez számára a rövid-hosszú-rövid kombinációt jelenti, amelynek rendszeres ismétlése után a törzsvendégeknek közkívánatra standup előadást szokott tartani kedvenc kocsmás viccei élethű tolmácsolásával. Tibi törvénytisztelő, ezért, bár mindig kocsival megy "vacsorázni", utána a három tömbnyire lévő lakásába gyalog megy haza. Így az autó mindig a kisvendéglő előtt marad. Ittas vezetés kizárva! Reggelenként Tibinek az autó távolléte nem okoz gondot, mert egy másik kocsijába száll be, elmegy melózni, tudod, targoncaszerelés magasfokon, majd este jól végezve munkáját megint irány a kisvendéglő. Minden hétköznap. Hétfőn Honda, kedden Caddy, szerdán Seat, csütörtökön csodaautó (a sofőr az unokaöccse,  Peti!), pénteken pedig Punto. Igen, pénteken a hétvégére készülve Tibi Jovanottival feledteti a dolgos hétköznapok fáradalmait.



III. コントロールを失った

Szombat reggel egyenként hazavezeti mind az öt kocsiját (Peti szabadnapos) és hétfőn újra kezdődik a kör. De ma szombat van, holnap ezüstvasárnap, a targoncaszerelő srác most bombahoppa vendége a Nagy Zátonyon, tombolát húz hamarosan. A vendégek türelmetlenkednek, mindenki a fődíjra vágyik, ami két hét nyaralás jövő nyáron a Vénuszon bombahoppával. A szélvihar már lecsendesült és tovaszállt, a szikrázó napsütésben a pezsgősdugók durrogását csak a bohóchalak előadását kísérő kacagás nyomja el. A csütörtöki teliholdat követő péntek tizenháromra eső Luca-nap, a SzerencseSzombat és az ezüst vasárnap kombinációja kimerítő az egész éves hajtás után, jól esik a pezsgőfürdő mindenkinek, koccintás kontroll nélkül, köszöntés, Krug Grand Cuvee, koccintás, köszöntés, koccintás, kaviár, koccintás, Kentucky Bourbon, koccintás, Kadarka, kürtőskalács, koccintás, kevert, Karácsony-koktél, koccintás, körök végtelen sora kontroll nélkül... a targoncaszerelő srác ma is gyalog megy haza. 


N.B.: Tibi a tombolahúzást követő sikeres fellépése előtt, közben és után is megfelelő folyadék szintet tudott tartani, mert ő az egyetlen olyan hidraulika-szakember, aki a tanulmányait Summa Cum Vinum Rubrum minősítéssel zárta.




2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönöm, hogy gondoltál rám az Orion honlapon. Tényleg nem oda tartozik, ezért írok itt megjegyzést. Tetszenek a "retteneteid", ezzel hovatovább új műfajt teremtettél. A sci-fi témájúak szerintem jobbak, nekem legalább is jobban tetszenek. A zenei betéteket szeretem, eddig talált! Ja, és szedem a paradoxont. :-D Üdv. b. veronik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, én is köszönöm a dicsérő szavakat. Nem csak jól esnek, de bíztatnak is. A Paradoxon mellékhatásaira azért figyelj, nehogy túladagold! :)

      A témákat nem én választom, hanem szembejönnek, még ha ez furcsa is így leírva. De a scifi nagyon mély nyomot hagyott bennem, hiszen az egész életünk egy science fiction :)

      Törlés