2020. augusztus 10., hétfő

Pannon barbecue - pörkölt

Kárpát kulinarisztika II.

A nagy sikert aratott első részt nem hagyjuk magára, a talicskát felújítottuk, a főtengelyen kicseréltük a csapágyakat (természetesen a beszerzéskor ellenőrzött minőségű, prémium kategóriájú terméket választottunk), a megkopott négy évszakos gumit újszerű nyári gumira cseréltük, és miközben a gépet a garázsból kitoltuk a szabad levegőre, örömmel megállapítottuk, hogy a hajtókarok kibírnak még jó néhány szezont. Rövid készülődés után begyújtottunk, majd a lent felsorolt összetevők megfelelő sorrendben történő feldolgozása megkezdődött és a szabad tűz romantikája kíséretében azokat lassú, de alapos hőkezelésnek tettük ki. Az elegy nem teljes körű homogenizálása során betoltunk egy doboz jéghideg német világos sört és a pincehideg vörösborból is egy pohárnyit. Nyár van, meleg volt, bizony!

a szerző sziluettje balra látható

Alkotóelemek:
– olaj/zsír/szalonna szabadon választható
– egy kiló vöröshagyma
– nettó három kiló kockázott sertéslapocka 
– 5-6 nagyobb gerezd fokhagyma
– só
– fűszerpaprika
– bors
– kömény
– borókabogyó
– vörösbor
– köretnek tarhonya vagy akármi más

Eszközök:
– talicska
– bogrács
– vágódeszka
– kés
– gyújtós
– tüzifa

Közreműködők:
– akik mindezt nagy örömmel megeszik, a vendégek
– bombahoppa


N.B.: A nettó három kiló lapocka eredője három és fél kiló (rosszabb esetben négy kiló) lapocka, a lefölözött cupákokból Bodri kutyának csináljunk kevésbé fűszeres főételt, de az elkészült mesterműből is kínáljuk meg. Megérdemli. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése