2019. június 19., szerda

Fiat Lux!

AKA Fiat Multipla
(az EuroNCAP tipusú skálán három-csillagos rendszer, melyet a Multipla 600, a Fiat Multipla és a hívők által Messiásként várt harmadik, eljövendő csillag alkot)

A Fiat Multipla egy 1956-ban beazonosított hat bolygós MPV típusú (kis csillagtömegű, és kis méretéhez képest rendkívüli fényerejű) csillagrendszer, ezért sokáig egynapos csillagrendszernek hitték. A tiszta égbolton szabad szemmel is jól látható, így a Bibliából maradt ránk a latin neve, ahol még Fiat Lux, vagyis a Legfényesebb Csillag néven említették. A Lux jelzőt későbbiekben lecserélő Multipla név arra utal, hogy mindenki számára elérhetővé vált, és a fényűzés immáron mindenki számára alanyi jog lett.

A Fiat Multipla a Földön gyakorlatilag egész évben látható, ami köszönhető egyrészről a mediterráneumban megfigyelhető jelenségnek a sziesztának, amely félálomban különös fénytörést okoz,  másrészről annak, hogy a csillag a Föld egyenlítőjével egy magasságban helyezkedik el az égbolton, így mindkét féltekéről látható, ami miatt sokáig nem is egy csillagként azonosították.

1998-ban bombahoppa megfigyelései nyomán olaszt tudósok Torinóban bejelentették, hogy valójában egy kettős csillagrendszerről van szó, és az egyes számú csillag egy törpecsillag, ami a Fiat Multipla 600-as számot kapta. Saint-Exupéry a jövőbe látva a Fiat rendszer B612-es kisbolygóját választotta a kis herceg bolygójának, ahol a 600-as szám az első írásos emlék eredetére utal (i.e. 600. év), míg a 12-es az egy autóban kényelmesen elférő Kis Herceg Kapacitást (KHK szám) határozza meg, és a számsor előtti B karakter természetesen bombahoppára utal. A felfedezés örömére a Fiat autógyárat és a Juventust, a Létező Világok Legjobbik Labdarúgócsapatát birtokló Agnelli család feje a felfedezés kapcsán azt írta bombahoppának, hogy "Egy nap e három csillag még beragyogja munkámat". A dicső nap 2014-ben jött el, amikor a Juventus mezére felkerült a harmadik Fiat csillag, a harmincadik sikeres talján hadjárat emlékére.

A Fiat Multipla 600 modelljét Torinóban a Fiat Múzeumban lehet megtekinteni, ez a város második számú turistalátványossága. A harmadik számú helyi látványosság a Torinói lepel, melyet a Keresztelő Szent János-katedrálisban őriznek. A Torinóba látogatók első számú célpontja az Öreg Hölgy és a Lovag No.10 romantikus légyottjainak a helyszíne, az Allianz stadion és a Juventus Múzeum. Havonta többször látogatnak ide a világ minden tájáról tiszteletüket leróni a Juventus mérkőzésekre a rajongók, ilyenkor a fellépőkkel közösen felelevenítik a talján szívű Shakespeare által is megörökített, napjainkban újraélt aranykort. Nekem nyolc.

A Fiat Multipla napjai olyan fénnyel ragyognak az éjszakai égbolton, hogy az első latin írásos nyelvemlékek szerint úgy udvaroltak az ókorban a szerelmes ifjak szívük választottjának, hogy a Multiplára lehet nézni, de Rád nem!

A Fiat Multipla kettes számú csillagának nem adtak sem önálló nevet, sem számot, hanem Fiat Multipla névén került be a köztudatba. Az ENCAP (Európai Csillagászati és Biztonsági Tanács) számításai alapján a hat bolygós csillagrendszert (két párhuzamos síkban, három-három bolygó kering a központi csillagrendszerben) háromcsillagos kategóriába sorolták, mert azt feltételezik, hogy a Fiat Multipla csillagrendszer vagy három központi óriás csillagból áll, vagy hamarosan ismét bekebelezi a szomszédos csillagrendszerek egyikét. 2014-ben bekebelezte a Chrysler csillagképet, jelenleg veszélyes közelségébe került a Renault csillagóriás. Ne aggódjatok, nem maradtok le semmiről,  bombahoppa idejében tudósít majd a fejleményekről!

A Fiat Multipla nem közkedvelt csillagkép, ezt a sajátos formavilágának köszönheti, mert ez a csillag csupán kis tömegekre gyakorol vonzerőt, de akik egyszer a vonzáskörzetébe kerülnek, azok egy életre a rabjává válnak. Az 1998-as, jaltai felfedezés időpontja szerint számolt aszcendense a Delfin.

A Fiatnak a Gergely-naptárban saját napja nincsen, mozgó ünnep a Pünkösdhöz és a Húsvéthoz hasonlóan. Minden nemzet más-más napon ünnepli, általában évente egyszer, amikor összegyűlnek a Fiat-hívők. Az ünnep időpontját általában demokratikusan, szavazással határozzák meg. Lengyelországban például minden Fiat Multipla ünnep alkalmával már előre eldöntik, hogy mikor és hol legyen a következő évi Multipla fesztivál. A jellemzően tavasz végi, nyári ünnepekkor mindenki bemutatja a saját, névre szóló Fiat Multipla modelljét, és a feldíszített, felzászlózott modellek hangos dudaszóval, díszmenetben vonulnak a fesztiválhelyszínre. Ott örömtüzek mellett közösen várják a hitük szerint hamarosan eljövendő, hármas számú Megváltó csillagot.



Az állam mindenhol szigorúan szabályozza a Fiat Multipla modellek tulajdonlását, minden modell bejelentés és két évente hatósági szemle köteles. 

Fun fact: Mindenki birtokolhat akár több Multiplát is, viszont minden Fiat Multipla modellnek csak egy tulajdonosa lehet. 

Kérlek írd meg kommentben, hogy Neked hány Multiplád van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése